Vecka 28

Under vecka 28 har vi fem sommarkurser att erbjuda på Kyrkeruds folkhögskola.

Måla människor i stillhet och rörelse (med akvarellfärger)

Datum: 8-12 juli, vecka 28
Lärare: Geir Yttervik

Vilka fördelar har akvarelltekniken för att fånga det flyktiga i rörelsen, i färgen och i formen? Kursen erbjuder både krokiövningar och längre modellstudier, både inne och utomhus. Med olika tekniker och genom övning får du måla människor och porträtt. Det blir både snabba övningar omgivna av natur och längre studier inomhus. Vi går igenom proportioner, form, färg, ljus och skugga med mycket färg och mycket vatten. Du kommer få lära dig att hitta enkla hållpunkter som kan göra måleriet enklare och roligare. Konsthistoriska referenser och färglära ingår.

Väva: från ull till väv (INSTÄLLD)

Datum: 8-12 juli, vecka 28
Lärare: Christina Ekelund

Kursen innehåller en mängd olika inslag. Du får lära dig grundtekniker i bildväv och konstruktion av en flertusenårig vävstol. Förmiddagarna ägnas åt bildvävnadsramen: varpning och sammanfogningar. Därefter bryter vi av med att bygga en varptyngd vävstol utomhus, en så kallas Oppstadgong från bland annat vikingatiden. Du får spinna och tvinna ditt eget inslag. För att få en väv med tre stadkanter, använder vi brickbandsvävning. Du väljer vad du vill koncentrera dig på.

Tova vidare

Datum: 8-12 juli, vecka 28
Lärare: Erik Torstensson

Kursen riktar sig främst till dig som gått någon av våra helårsutbildningar eller har motsvarande färdigheter. Under den här veckan får du möjlighet att jobba med egna projekt utefter intresse. Vi har genomgångar på de tekniker som det finns behov av, exempelvis nuno-tovning, färgning, att jobba med komplexa former, ytstrukturer och nåltovnig.

Färga stickgarner (INSTÄLLD)

Datum: 8-12 juli, vecka 28
Lärare: Elina Holmgren

Under kursveckan får du lära dig att färga garner i ull och silke med hjälp av syrafärger. Till exempel att färga multifärgade, melerade, spräckliga och självrandande garner i egen valda färger. Vi använder bland annat en färgteknik där färgen appliceras på garnet med pipflaska och fixeras genom ångning. I kursen ingår även uträkning av färgrecept och ett inspirationsföredrag i färglära. Vill du färga fibrer till dina spinnprojekt är du också välkommen att delta i denna kurs.

Betongkurs

Datum: 8-12 juli, vecka 28
Lärare: Eva "Ziggy" Berglund

På den här kursen får du lära dig grunderna för betonggjutning. Kursen vänder sig till dig som vill experimentera i materialet betong som kan vara en sydd form eller en grävd negativ grop i en sandhög där vi stampar upp betongen och gjuter mot en träskiva. Färgad cement och kross gjuts i en form. Vi kommer arbeta med färdig cement, pigment, glimmer, färgade stenar och marmorkross. Den magiska cementen som är kittet i cementblandningen förvandlar den mjuka blandningen till en stenhård massa som tagit formen av vad du bestämt. Du guidas genom olika möjligheter kring betong. Inga förkunskaper krävs.