Keramikakademin

Under två terminer med tre närträffar under hösten 2021 och en bränningshelg våren 2022 får du fördjupa dina keramiska kunskaper.

 
Keramikakademin är en kurs för dig som vill fördjupa dina keramiska kunskaper. Du får lära dig mer om materialet lera och dess möjligheter samtidigt som du får utveckla ditt formspråk.
 
Kursen löper över två terminer med fyra närträffar på Kyrkerud, tre under hösten och en avslutande bränningshelg i juni nästkommande termin.
 
På Keramikakademin får du chans att prova en mängd tekniker och material. Det som intresserar dig kan du sen fördjupa dig i. Vi utgår från vår rika keramiska historia. Du får prova på både nya samt vrida och vända på redan kända tillvägagångssätt. Vi utmanar vårt formspråk och tillsammans undersöker vi lerans möjligheter från det brukbara till det skulpturala. Undervisningen ger dig både hantverksmässiga och konstnärliga erfarenheter. En god grund för att utvecklas i ditt skapande. Kursen ger stora möjligheter till utbyte av erfarenheter, samarbeten och nätverksbygge.
 

De fyra närträffarna har följande tema och datum

 • 21-09-10–21-09-12
  Teknikdemonstrationer, övningar och uppgifter. Dekor av Terra sigillata.
 • 21-10-08–21-10-10
  Skulptera porträtt efter foto. Vi kommer jobba med massivskulptering och gröpa ut.
 • 21-12-03–21-12-05
  Formövningar: sammansatta former av extruderad lera. Genomgång av glasering och elugnsbränning.
 • 22-06-10–22-06-12
  Bränningshelg: Obvara- Raku- glöd och eldugn.
Det finns 12 platser till kursen. Observera att all information om vårt nya upplägg och nya priser finns under sidan Praktisk information och kurskostnader.
 

Kursmål

Kursens mål är att ge en bred insyn i keramikens olika tekniker och material. Den ger praktiska möjligheter till att pröva många vägar och förbereder för eget fortsatt arbete. Den ger förutsättningar för fortsatt utveckling i konstnärligt skapande och förbereder för vidare estetiska studier.
 

Om mig Annie Saglien, lärare på Keramikakademin

 

Hej                                                                                                                     

Det förlåtande materialet lera har format mig som människa.

Har själv gått tre och ett halvt år på Kyrkeruds folkhögskola med avslut 2010 och jobbar sedan dess med skapandet, nu heltid i min ateljé som finns i Färgelanda. Jag medverkar i Not Quite i Dalsland där jag sitter i styrelsen och säljer mina alster i butiken.

Kroppen är ett otroligt landskap som jag återkommer till, när jag skapar finns inga begränsningar utan lösningar.  Skulptur är för mig som ett språk där jag kan få utrycka det ord inte kan säga.