Vecka 24

 

Experimentellt måleri 

Datum: 8 juni - 12 juni, vecka 24
Lärare: Erika Bergström

Under kursveckan tänjer vi på begreppet måleri och undersöker vad ett experimentellt måleri kan vara. Exempelvis arbeta i större format, använda oväntade material eller anspela på den arkitektur och miljö vi befinner oss i. Kursen formas efter din nyfikenhet och innefattar hur vi kan förhålla oss till färg, material, objekt, rum och kropp. Kursdeltagarna får individuell handledning utifrån personens eget projekt och eget material. Vi fördjupar oss i hur målare i samtidskonsten arbetar och tittar på hur ditt arbete kan förstås genom detta.

Vänta dig det oväntade. Välkommen att utforska måleri i det utvidgade fältet.

Slumpen och ordningen 

Datum: 8-12 juni, vecka 24 
Lärare: Lena Andersson

Detta är en experimentell akvarellkurs där du arbetar med slumpen och ordningen samt undersökande pigmentblandningar. Du får gärna arbeta utifrån komplementfärgerna och även i tänjbara kulörer. Under veckan utgår vårt arbete från pricken och linjen och utförs i abstraherande form. Vi skrapar, sköljer bort, doppar, skvätter och målar. Blyertsteckning och fineliners ingår i detaljarbeten. Vi kommer jobba på stora Archers Coldpressed 640 grams papper men även billigt ritpapper grunderat med gesso i A1-A2 format. Det kommer att finnas medier som gummi arabicum, oxgalla och salt för att söka nya utryck.

 

Grundläggande teckning

Datum: 8 - 12 juni, vecka 24
Lärare: Henric Westlund

Under en veckas tid går vi igenom några av de mest grundläggande delarna av teckningskonsten. Med ganska raska steg går vi igenom linjen, ytan, mellanrum, ljus och skugga. Vi tittar även på vad som skapar rumslighet i bilder. Du får prova på material som blyerts, kol, tusch, kritor mm.

I kursen prövar vi att arbeta både avbildande och experimenterande. Du behöver inte ha några förkunskaper i ämnet men kom gärna ett öppet sinne. 

Lärare är konstnären Henric Westlund. Han undervisar bland annat i skulptur, grafik och teckning på Kyrkeruds folkhögskola. Han har även undervisat i skissteknik vid Karlstads universitet. År 2003 fick han Bror Hjortföreningens stipendium för unga tecknare.

 

Siden, sammet, trasa, lump

En vecka av textilt återbruk.

Datum: 8 - 12 juni, vecka 24
Lärare: Jessika Nordengel

Kanske har du gamla kläder och textilier liggande som du någon gång tänkt att du ska göra något roligt, något nytt av? Eller tänkt sy om till nya kläder. Att tillverka något användbart av gamla textiler är inget nytt. Det fanns en tid när en stor del av ett hems rikedom låg i linneskåpet. Textilier var dyrbara och det gällde att ta till vara varje liten bit tills det var dags för lumpsamlaren att sälja det som blev över till papperstillverkning.

Denna sommarvecka använder vi gamla kläder och textilier och skapar nytt! Vi blandar med nya material och kanske lite nya tekniker, så som tryck och broderi. Vi kommer besöka några second hand butiker och ortens tygaffär för inspiration och material.

 

Drejning för alla

Datum: 8 - 12 juni,vecka 24
Lärare: Jonas Lindström

Kursen är inriktad på drejning där du får lära dig drejningens grundmoment såsom knådning, centrering och beskickning. Vi kommer att diskutera form, uttryck och inspiration. Du arbetar i din egen takt med sakkunnig ledning. Målet med kursen är inte en färdig slutprodukt utan att finna glädjen i själva drejandet och samtalen däromkring.

 

Fotobaserad konst  

En kurs i hur du hittar och utvecklar konsten i egna fotografier. 

Datum: 8 - 12 juni, vecka 24
Lärare: Andreas Bennin

Fokus i denna kurs ligger på det konstnärliga berättandet i dina egna bilder, oavsett om du jobbar med systemkamera eller mobilen. Du får lära mer om hur du kan utveckla en konstnärlig idé, genom fotograferande, bearbetning i photoshop (bildbearbetningsprogram) och slutligen testa olika sätt att skriva ut dina bilder. Du kan jobba med systemkamera (vi har några att låna ut), mobilkamera eller existerande fotografier du önskar jobba med. Kanske har du ett gammalt familjefotografi du vill skapa något nytt av, du önskar berätta om naturens betydelse eller du vill försöka göra något á la Andy Warhols Marilyn Monroebilder? Att skapa konst handlar om att visualisera idéer, och i denna kurs lär vi dig konstnärliga tekniker för att få fram det bästa i dina fotografier. Med utgångspunkt i exempel från fotohistorien och våra egna bilder kommer vi att prata om hur vi skapar och upplever fotografi och fotobaserad konst.

Kursen lär dig både om att visualisera en idé med fotografi, hitta den röda tråden i de bilderna du redan skapat och grundläggande Photoshop. Lite datorvana är nödvändigt, annars behöver du ingen annan förkunskap. Kurshållare Andreas Bennin är bildkonstnär och fotograf med flera utställningar bakom sig både i Norge, Sverige och Tyskland.