Jäverön

Ett stenkast från Karlstad ligger Jäverön som med sina cirka 900 hektar en av de största öarna i Vänern. Ön ligger en mil öster om Karlstad, utanför Skattkärr, och har fast färjeförbindelse. Jäverön är en vacker och levande ö med stora värden för friluftsliv och naturvård.

Båten.

Som mest har ön haft 83 innevånare i början av 1900-talet, då fanns här förutom Jäverö gård fem torp. Jäverön köptes 1967 av Karlstads kommun.

På ön finns iordningställda vandringsleder som går genom ett vackert och levande kulturlandskap. Den korta leden är på tre kilometer, den längre är 17 kilometer. Den långa leden kan också delas av i två slingor. Varje slinga blir då cirka tio kilometer.

Promenad i skogen.

Längs vandringslederna finns vindskydd, fikaplatser, toaletter och informationstavlor. Längst i söder finns en led anpassad för funktionshindrade. Här finns också möjlighet att låna cykel under sommarmånaderna.

Skylt

Vid Jäverö gård finns en enklare glasskiosk med självservering. Till Jäverö gård är det drygt två km från färjeläget.

Hitta hit

Buss 501 går dagligen från Karlstads busstation, gå av vid hållplatsen Beckasinvägen och promenera de sista 1,5 kilometerna till färjeläget på Herrön. Här kan du se avgångstiderna för Jäveröfärjan

Under juni, juli och augusti går också Båtbussen från Inre hamn i Karlstad eller från Lövnäs på Hammarö direkt till Jäverön. Här är tiderna för Båtbussen till och från Jäverön.