Kristinehamn

Picassoskulpturen i Kristinehamn, ett kvinnohuvud föreställande Pablo Picassos hustru Jacqueline, är en 15 meter hög skulptur vid Vålösundet vid Vänern, sju kilometer utanför Kristinehamn.

Picassostatyn

Skulpturen invigdes 1965 och gjordes av den norske konstnären Carl Nesjar efter en tredimensionell skiss av Pablo Picasso. Nesjars hemkommun i Norge, Larvik, var inte intresserad. Det var däremot Kristinehamn. Kristinehamnskonstnären Bengt Olson och Nesjar träffades hösten 1964 utanför Paris, där båda var bosatta. Olsson kontaktade de styrande i sin födelsekommun Kristinehamn, som reagerade positivt.

I sommar kommer det att finnas möjlighet att få en kortare guidning utan bokning. Nytt för i år är även att det finns en Picassoutställning på plats. Utställningen har under våren funnits hos Kristinehamns historiska. Informationspunkten har öppet under vardagar. Du kan även kombinera ett besök med en stund på något av de kaféer som finns i närheten av statyn.

Hitta hit

Du tar dig hit med tåg eller busslinje 500 till Kristinehamn och därefter linje 65 vars ändhållplats ligger alldeles intill statyn.