Rottneros park

Skulpturparken Rottneros Herrgård i Sunne är förebilden till Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga, och det var så det hela började: med att visionären Svante Påhlson i mitten av 1950-talet skapade ett Rottneros som kunde möta sagans Ekeby.

Herrgård

Idag finns även ekologisk odling, spännande trädgårdsformgivning och nyskapande skulpturer som inslag i den historiska miljön. Namnet Rottneros är en sammansättning av orden rotn som betyder rytande och os som betyder mynning. Rottneros betyder alltså den rytande forsens mynning och det var just vid älven Rottnans mynning som den första herrgården byggdes.

I parken finns ett hundratal skulpturer och reliefer. Bland de svenska skulptörerna finns bland annat 12 verk av Carl Eldh samt en Engelbrektstudie av Carl Milles. Endast en kvinna finns representerad i skulptursamlingen, Astri Bergman-Taube som har gjort Selma Lagerlöf-bysten.

Förutom skulpturerna fanns en vision att skapa en trädgård där det skulle kännas som att "vada i blommor", en känsla som lever än i dag. Här finns flera hundra arter varav många ur den vilda floran, perfekt för den perennintresserade besökaren att botanisera i.

Hitta hit

Du tar dig hit med tåg på Fryksdalsbanan, Sveriges vackraste järnväg som Astrid Lindgren en gång skrev efter en resa på banan. Ta linje 74 och gå av på hållplatsen Rottneros. Därifrån promenerar du rakt in i parken.