Under rådande coronapandemi har regeringen och andra myndigheter fattat beslut som påverkar sjukförsäkring, intygsutfärdande och andra närliggande områden. Syftet är att minska smittspridning och underlätta för hälso- och sjukvården och arbetsgivare.
Från och med 15 december ändrar Försäkringskassan tidsgränserna för intyg när det gäller sjukpenning och vab. Det innebär att intygen kommer begäras in från dag 22. Detta gäller under en begränsad period. För information om övergångsbestämmelser hänvisas till Försäkringskassans webbplats.
Region Värmland har behov av att ställa om hälso- och sjukvården och har därför förtydligat vilka intyg som ska utfärdas och vilka intyg där utfärdande får avstås under coronapandemin.
Förteckning över vilka intyg som ska skrivas (pdf).
Socialstyrelsens vägledning till läkare som utfärdar dödsorsaksintyg (observera att länken bara fungerar i Region Värmlands nätverk).
Förändringarna i regelverket rör i första hand sjukförsäkringen så som:
- Slopat karensavdrag
- Från och med 15 december 2020 behöver den som är sjuk inte lämna in läkarintyg vid dag 15 i sjukperioden, utan från dag 22 när man ansöker om sjukpenning.
- Från och med 15 december behöver föräldrar som vabbar inte längre lämna intyg från sjuksköterska eller läkare för sitt sjuka barn vid dag åtta, utan från dag 22. Detta gäller till och med 30 april 2021.
- Staten övertar sjuklönekostnader.
- Tillfälliga ersättningar för riskgrupper (listan på riskgrupper uppdaterad 4 november 2020).
Förändringar i ersättning till riskgrupper
Regeringen har beslutat om förändringar i den tillfälliga ersättningen för personer i riskgrupper som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. Förändringarna innebär att fler personer ingår i riskgrupperna och kan behöva ett läkarintyg, samt att personer som tidigare fått avslag i sin ansökan till Försäkringskassan kan behöva ett nytt läkarintyg som styrker riskgruppstillhörighet.
För detaljer om riskgrupperna och rätt till ersättning hänvisas till Försäkringskassans webbplats
Läs mer på respektive myndighets webbplats
För aktuell och detaljerad information hänvisas till Försäkringskassans webbplats (fungerar bäst med Google Chrome) och Arbetsförmedlingens webbplats.
Regler för patienter som är i behov av sjukskrivning och har sin anställning i Norge (nav.no).
Socialstyrelsen har uppdaterat det försäkringsmedicinska beslutsstödet för patienter med covid-19 som intensivvårdats med respiratorbehandling.
Vanliga frågor och svar
Regeringen har beslutat om att tillfälligt utöka möjligheterna att skjuta upp bedömningen mot normalt förekommande arbete mellan dag 181 och 365 om planerad vård eller rehabilitering blir inställd eller skjuts upp på grund av orsaker som beror på coronapandemin.
Det bör framgå av sjukintyget att det finns en välgrundad anledning att anta att den försäkrade kan återgå i sitt vanliga arbete när vården eller rehabiliteringen är slutförd.
Mer information finns på Försäkringskassans webbplats.
Den som är sjuk kommer kunna vara hemma från jobbet i upp till 21 dagar dagar (under sjuklöneperioden) utan läkarintyg. Personen måste dock sjukanmäla sig som vanligt till sin arbetsgivare. Från och med dag 22 krävs läkarintyg till Försäkringskassan vid ansökan om sjukpenning. Slopandet av krav på läkarintyg under denna period gäller även andra sjukdomar än just covid-19.
Alla som har varit sjuka längre än 21 dagar behöver lämna in läkarintyg för att få sjukpenning. Om en person är deltidssjukskriven och omfattningen på sjukskrivningen ökar eller om en person avbryter en arbetslivsinriktad rehabilitering och istället ansöker om sjukpenning, då krävs ett läkarintyg. För övergångsregler se Försäkringskassans hemsida.
För personer som ingår i ett arbetsmarknadspolitiskt program har regeringen beslutat att ta bort kravet på läkarintyg till Arbetsförmedlingen efter sjunde sjukdagen för personer som har aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning. Personen måste dock sjukanmäla sig som vanligt till Arbetsförmedlingen. De olika ersättningarna ansöker personen om som vanligt hos Försäkringskassan. Slopandet av läkarintyg tillämpas från och med 13 mars.
För personer som är arbetssökande och inte deltar i ett program ska sjukanmälan göras till Försäkringskassan första dagen. Från 15 december ändrar Försäkringskassan kraven på läkarintyg. För detaljer se Försäkringskassans hemsida.
För personer som uppbär försörjningsstöd är det i nuläget oklart vad som gäller. I normalfallet finns önskemål om läkarintyg från dag 8 till Kommunens socialtjänst. Informationen uppdateras när mer besked finns.
- En cancersjukdom med pågående eller nyligen avslutad behandling, med undantag för hormonell adjuvant behandling (tilläggsbehandling).
- Samtidig förekomst av mer än en av diagnoserna hjärt-kärlsjukdom (svår hjärtsvikt, pulmonell arteriell hypertension, kronisk tromboembolisk pulmonell hypertension, komplicerad medfödd hjärtsjukdom, klaffsjukdom med uttalad påverkan på hjärtfunktionen), hypertoni, diabetes med komplikationer i minst ett organsystem, kraftigt nedsatt njurfunktion (CDK stadium 4 och 5) eller kronisk leversjukdom med cirrhosutveckling.
- Diagnosen fetma och body mass index (BMI) 40 och däröver.
- En neurologisk eller neuromuskulär sjukdom eller skada med påverkan på andningsfunktionen.
- Binjurebarkssvikt.
- Genomgången transplantation med fortgående immunmodulerande behandling.
- Immunbristtillstånd som svår kombinerad immunbrist (SCID), sickle-cells-anemi, hiv med låg CD4-nivå, kraftigt nedsatt allmäntillstånd som extrem undervikt, högdosbehandling eller långtidsbehandling med kortison eller andra läkemedel i dos som kan öka infektionskänsligheten, flerfunktionsnedsättning (intellektuell funktionsnedsättning och samtidig rörelsenedsättning), någon av de diagnoser som anges i 2, förutom hypertoni, som har sådan svårighetsgrad som innebär ökad risk för allvarlig sjukdomsutveckling vid covid-19.
- Kronisk lungsjukdom med väsentligt minskad lungkapacitet.
Utfärdande av förstadagsintyg ska i första hand hänvisas till patientens arbetsgivare och dess företagshälsovård, men ska prioriteras om det inte går att lösa på annat sätt.