Vaccination mot covid-19

Vaccinering mot covid-19 har inletts. Vaccination är ett av de mest effektiva sätten att förebygga sjukdom. Alla kommer att erbjudas vaccin men de mest sårbara går först. ​

Vaccinationsspruta ges i en arm.

Syftet med vaccination mot covid-19 ​är i det första skedet att tidigt skydda de grupper som har störst risk att bli allvarligt sjuka eller avlida i covid-19​. I det andra skedet att förhindra spridning av sjukdomen i samhället​.

Region Värmland arbetar för en effektiv och smittsäker vaccinering. Vaccinering mot covid-19 är ett viktigt bidrag för att vi ska få en förutsägbar vardag igen. Restriktioner kommer ändå att kvarstå under en lång tid framåt.

Vaccineringen är gratis och frivillig.​ Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla personer 18 år eller äldre vaccineras mot covid-19.

Region Värmland följer Folkhälsomyndighetens prioriteringar

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nationella prioriteringar som styr i vilken ordning vaccineringen genomförs. Prioriterade grupper vaccineras först. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det innebär att det under fas 1, de första veckorna, är kommunerna som får tillgång till vaccin så att de kan vaccinera på sina särskilda boenden, vård- och omsorgspersonal och inom hemtjänsten.

Fas två, som bland annat innefattar personer som är 70 år och äldre, inleds i februari.

Den bredare allmänheten, det vill säga invånarna som är 18 år eller äldre, kommer troligen att erbjudas vaccin först under andra kvartalet 2021.

Regionens sätt att arbeta anpassas bland annat efter vilket vaccin vi får, hur mycket vi får, hur det ska förvaras och kan transporteras. 

Går inte att boka tid ännu

I nuläget går det inte att boka tid för vaccin mot covid-19. Så snart det är möjligt att boka tid kommer Region Värmland att skicka ut brev till alla som i år är 70 år och äldre och är folkbokförda i Värmland med information om hur man går tillväga för att boka sin tid. Tidsbokning kommer vara möjlig att göra digitalt med hjälp av e-legitimation. Det kommer också att finnas ett särskilt telefonnummer för tidsbokning. Observera att du inte kan boka tid via din vårdcentrals telefonrådgivning eller sjukvårdsrådgivningen 1177 på telefon. 

Mer information om vaccinet och hur du gör för att boka tid för vaccination kommer att finnas på webbplatsen 1177.se.

Tolv vaccinationsmottagningar på elva orter

Det kommer finnas 12 vaccinationsmottagningar på 11 orter i länet för vaccination mot covid-19 i den andra fasen. Platserna är valda utifrån möjlighet att ha lokalerna nära så många som möjligt i länet samtidigt som vi kan distribuera vaccinet på ett säkert sätt.

Du kommer kunna välja att vaccinera dig på vilken vaccinationsmottagning du vill, dock behöver du ta båda doserna vid samma mottagning. Du kommer att få information om adressen till vaccinationsmottagningen när du bokar.

Här är orterna där du kan vaccinera dig

På de här platserna kommer det att finnas vaccinationsmottagningar:

 • Arvika
  Ritz, Hamngatan 12
 • Charlottenberg
  Ishallen, Skyttehallen, Tallmogatan
 • Filipstad
  Vaccinationsmottagningen, Viktoriagatan 3
 • Hagfors
  Vårdcentralen Hagfors, Sjukhusvägen 22
 • Karlstad
  Karlstad CCC, Tage Erlandergatan 8
  Löfbergs Arena, Norra infarten 79
 • Kristinehamn
  Vaccinationsmottagningen, Skaraborgsvägen 4
 • Likenäs
  Vårdcentralen Likenäs, Krokbacksvägen 1
 • Sunne
  Allaktivitetshuset, Bergsvägen 1
 • Säffle
  Vårdcentralen Säffle Nysäter, Sundsgatan 1
 • Torsby
  Valbergsängen Sporthotell, Valbergsvägen 12
 • Årjäng
  Vårdcentralen Årjäng, Storgatan 35

Karta med orter som har vaccinationsmottagningar.

Vaccinationskartan i större format (pdf).