Stulna intryck

Niklas Fännick gjorde sin första separatutställning i Värmland - på Centralsjukhuset i Karlstad. Utställningen pågick 22/9 - 22/11 2017

Niklas Fännick

Konstnär Niklas Fännick

Stulna intryck

I samband med invigningen av vårt nya Operationscentrum, fick verket Flytande värde stor uppmärksamhet. Verket, som består av flera små havssköldpaddor, gjorda av gamla mynt, väckte kärleksfulla tankar hos betraktaren. Så kärleksfulla att flera av de små sköldpaddorna blev stulna i omgångar...

Att någon eller några stal små gulliga paddor väckte ilska – och verket blev återigen uppmärksammat i media. Känslan av att vilja beskydda havssköldpaddorna, trots att de inte var av levande slag, var stor.

När stölderna pågick var det många som frågade om vi inte skulle flytta verket, eller sätta en plexiskiva framför.

Varje dag när jag går igenom operationscentrum, ser jag patienter, personal eller övriga besökare stå och kärleksfullt betrakta och ibland klappa på de små. För de som har lite extra svårt att gå, är trappavsatsen med sköldpaddorna en möjlighet till att stanna upp en stund.

Sköldpaddorna kom till oss för att stanna.

Utställningen Stulna intryck är den första separatutställning som visas i konsthallen och ett sätt för oss att tacka värmlänningarna för omsorgen om verket – och passa på att visa mer av konstnär Niklas Fännick.

/Anna Åberg, Konst/Teknikstödschef

Konstnären om utställningen

I slutet av sommaren 2016 skedde ett antal konststölder, och försök till stölder av konst, på Centralsjukhuset. I stölderna försvann även delar av verket "Flytande värde", som hade satts upp till invigning av Nya Operationshuset. Delar av detta, som föreställde sköldpaddor i kasserade mynt, stals vid ett par tillfällen och uppmärksammades i flera media.

Stölderna blev som intressanta kommentarer till själva konstverket eftersom det delvis handlar om vad vi tar från och ger till naturen. Naturen, liksom konsten i den offentliga miljön, är värden som vi alla äger tillsammans. Vad får man ta med sig och vad får man inte ta med? Intryck? Delar? Hur mycket lämnar vi kvar till nästa person att ta med, och i vilket skick? Personligen stjäl jag det underfundiga, humoristiska och vackra från naturen, utan att det flyttas från sin plats.

Denna utställning är en sammanställning av intryck jag tagit med mig från naturen och skräp ingen ville ha. Saker utan värde? En del saker har jag hittat ute, andra har jag fått. Varje del har en historia och jag kan troligen berätta exakt varifrån varje del kommer. Det är viktigt, detta vad vi tar med oss från olika miljöer. Men viktigast av allt är nog hur. Och vad vi gör med det sen.

Niklas Fännick

Jag utbildade mig inom konstsmide mellan 2007 och 2011. Förutom till Centralsjukhuset i Karlstad har jag gjort offentliga konstverk till bland annat Stenungsunds kommun, Lidköpings kommun, Mlada Boleslav kommun i Tjeckien m.fl.. Jag har bl.a. haft egna utställningar på Naturhistoriska riksmuseet, Vänermuseet, Stenungsunds konsthall; och deltagit på Open Art i Örebro och Stora Bryne konstpark. Ganska ofta arbetar jag och min fru Jessica tillsammans. Vi är bland annat aktuella just nu med tre skulpturer till en återvinningscentral i Vallentuna till våren.

Jag älskar naturen. Mycket för dess outtömliga uttryck. I mina utställa verk har jag inte främst varit intresserad av att skapa en form av det material jag använder, utan det har snarare handlat om att hitta personligheten i en specifik del och lyfta fram naturen i det. Det är inte avbildningen som är det centrala utan det uttryck en viss del i mitt material har i sig själv. Jag vill fånga upp den delen, det uttrycket, och placera det bland andra objekt, som gör att publiken kan ser det jag ser. Det vill jag göra med så få penseldrag som möjligt. Skissartat. Själva idén är att fånga karaktären, och att sätta materialet som fångar karaktären i fokus. Som en slags omvänd biomimetik.