Erik Hjort

Urval ur samlingen, utställningen visades under vintern 2017-2018

 

Erik om arbetet med utställningen i Konsthall Spisrummet:

Önskar det var jag.
Ibland springer jag på konstverk som är sådär himla bra att jag börjar tvivla lite halvt på mitt eget skapande. Inte tvivla på ett sånt sätt att jag vill lägga ned verksamheten, men typ. Jag förundras liksom över hur det hela har gått till. Utförandet, idén, finurligheten, känslan. Verken har det där lilla extra.
Mitt urval består av alster som inspirerar mig snarare än får mig att vilja lägga färgen på hyllan. Mitt urval består av bilder som får mig att vilja måla mer. Mitt urval är en salig blandning av föreställande och abstrakt. Hårt och mjukt. Mitt urval består av bilder och annat som jag önskar det var jag själv som gjort.

Eriks egna ord om sitt konstnärskap:

Jag är konstnär från Hammarö, Värmland, med ursprung i den subkulturella graffitikonsten. Hårda kontraster med skarpa färger i tjocka lager är ständigt återkommande i mina verk. På senare år har jag funnit det viktiga i att låta färgens egen vilja vara med och bestämma slutresultatet. Rinn, skvätt och oväntade fusioner styr lika mycket som jag hur ett verk i slutändan blir.
Jag är en självlärd konstnär som förklarar min kunskap och talang med att "det rinner i blodet". Mormor Sif Bredin var evigt ung konstnär så det har alltid på något sätt funnits där, måleriet. Efter-som jag inte lärt mig några regler har jag ingent¬ing att förhålla mig till och kan därför inte heller bryta mot något. Istället skapar jag mina egna regler. Jag är olärd, opåverkad och kanske även oförstörd (?). Jag är fri. Jag är ungdomligt naiv och försöker vara precis så som Makode Linde beskrivit mig: som kolsyra.
Man kan sammanfatta mitt skapande lite såhär: Jag bara kör - Och det var bland annat därför jag gav mig in i kampen för att bli Sveriges bästa am¬atörkonstnär i SVT's Konstnärsdrömmen 2016.

 

Det har varit spännande att följa Erik Hjorts väg in i vår konstsamling. Han har valt verk till utställningen med hjälp av en pigg och samtidigt eftertänksam blick och med intuitiv uppriktighet.

Maria Andrén, KonsthandläggareKonstenheten Landstingsfastigheter


Erik Hjort. Självporträtt.