Utan titel

Textilkonstnären Ulla Magnussons vackra textil var månadens verk i april 2016.

Ulla Magnusson

© Ulla Magnusson/BUS (2016)  

Ulla Magnusson

Konstnär Ulla Magnusson är född 1942 i Visnum, Kristinehamn och arbetar med gobeläng, grafik och collage. Hon studerade vid Konstindustriskolan i Göteborg (HDK) 1965-1969 och har därefter genomfört ett 30-tal separatutställningar i Norge, Danmark och Sverige samt deltagit i samlingsutställningar på bland annat Liljevalchs Vårsalong, Nordisk textiltriennal, Värmlands museum samt på utställningar i Italien, Polen, Holland, Finland och USA.

Bland hennes offentliga uppdrag märks Lillhagens sjukhus Göteborg 1973, Torslandaskolan Göteborg 1975, Östmarks kyrka Värmland 1978, Trankils kyrka Värmland 1979, Televerket Örebro via Statens Konstråd 1989, Arvika sjukhus 1983, Bibliotekshuset Karlstad 1984, Centralsjukhuset Karlstad 1985, Frykenstrand Värmland 1986, Lantmäteriet i Karlstad via Statens Konstråd 1986, Wermlandsbanken Karlstad 1990, Karlstads Universitet via Statens Konstråd 1993-1994 samt Kulturhuset Vingen Torslanda Göteborg 2005.

Magnusson är representerad på Röhsska Museet Göteborg, Riksdagshuset Stockholm, SKF Zürich, Göteborgs Konstmuseum samt flera andra museer, banker, landsting, kommuner, kyrkor och Statens Konstråd.

Om arbetet med just gobelängerna skriver hon på sin hemsida: Att väva en stor gobeläng, är som att ge sig ut på ett stort äventyr. Det är viktigt att känna sig närvarande i varje sekund. Bilden och helheten måste finnas i huvudet, eftersom väven försvinner allteftersom på en bom. Helst ska den vävas i ett svep, utan att göra avbrott för annat. Ett äventyr kan ju inte heller avbrytas mitt i och fortsätta senare.
Hon har också gett ut boken "Om dagarna i Westers damfrisering". I gamla Westers damfrisering har numera konstnären sin ateljé. Det är om henne, ateljéns roll och ett urval av hennes konstverk som boken handlar.

Boken innehåller ett utdrag av texter från arbetsböcker, återgivna samtal i ateljémiljö och konstverk från 1981 fram till idag. En CD-skiva ingår i boken. Skivan innehåller ljudspår komponerade av konstnärens son Tomas Birnik. Boken innehåller också ett stort antal illustrationer.
Ulla Magnusson har också skrivit: Vore jag rik, skulle jag bo i Argentina, Aten eller någonstans i Bretagne, under långa perioder av året. Men nu bor jag i Karlstad i stället, hela tiden.
Jag böjer mig över färgningskaren och hittar på nyanser som inte finns. Ibland väver jag gobelänger av dem, ibland letar jag fram färgen i papper till collage. Det händer att jag hittar dom i grafikfärgtuber också. Nyanserna.

Tänk om någon skulle försöka hindra mej...

Mer information och kontakt.