Mandrake finns inte mer

Under mars månad 2016 presenterar Konstenheten ett verk av Carl Johan De Geer

Mandrake finns inte mer

© Carl Johan De Geer/BUS (2016) Mandrake finns inte mer

Carl Johan De Geer

Carl Johan Louis De Geer af Finspång, född 13 juli 1938 i Montréal, Québec, betecknar sig som en hårt arbetande tillverkare av brukskonst inom olika kulturella fält och är en svensk konstnär, författare, filmskapare, musiker, designer, kulturjournalist, fotograf, skådespelare och scenograf. Han är bosatt i Stockholm sedan 1951 och utbildade sig 1959-63 i grafisk formgivning vid Konstfack i Stockholm.

Tillsammans med Håkan Alexandersson skapade Carl Johan De Geer TV-klassiker som Tårtan, Doktor Krall och Privatdetektiven Kant. Han startade 1968 tillsammans med Lars Hillersberg, Karin Frostenson, Lena Svedberg och Ulf Rahmberg tidskriften PUSS. År 1970 var han med och bildade textilkonstnärskollektivet och designgruppen 10-gruppen och var också trombonist i grupperna Blå Tåget och Elektriska linden.

De Geer har regisserat och skrivit manus till 5 långfilmer och 7 kortfilmer. Ett av de mer uppmärksammade filmprojekten är filmen om mormodern och hennes nazistsympatier, Mormor, Hitler och jag från 2001. År 2004 gjorde han långfilmen Med kameran som tröst, del 2.
Som scenograf har han arbetet med 13 långfilmer, bland andra Jan Troells "Bang" och Lukas Moodyssons "Tillsammans".

Han har författat tidningsartiklar, krönikor och noveller och genom åren gett ut 13 böcker, varav 4 romaner, 3 fotoböcker, 2 essäsamlingar, 1 fackbok och 3 barnböcker.
Med perspektivförskjutande referenser till såväl hötorgskonst och kioskdeckare som lyckas De Geer ständigt överraska. En omisskännlig stil som i decennier kännetecknats av knivskarpa detaljer, lustfyllda rörelser, humor och uppriktigt allvar. Ett genomskådande öga och en tröstande röst – alltid i relation till tidsandan oavsett om framtidsprognoserna för tillfället varit hoppfulla eller dystra. Carl-Johan De Geer har ställt ut måleri, foto och installationer på svenska konstmuseer och konsthallar i 40 år.