Mats Bergström

Under mars månad 2017 uppmärksammade vi två bilder av konstnär Mats Bergström.

Mats Bergström

© Mats Bergström/BUS (2017) "Vintergatan och Hot chili"

Mats Bergström

Mats Bergström, född 6 oktober 1951, är en svensk konstnär verksam och boende i Kristinehamn. Han arbetar med bland annat olja, akryl, tempera, akvarell och tusch.

Bergström studerade vid Nyckelviksskolan på Lidingö 1972–73 och vid Konstfack i Stockholm 1973–78. Han har medverkat i utställningar på bland annat Telleruds hembygdsgård, Galleri Kvadraten, Biel i Schweiz, Kristinehamns Konstmuseum, Storfors Kulturhus, Konsthallen Rådhuset i Kristinehamn, Höstutställningar på Värmlands Museum, Rackstadmuseet, Dalslands Konstmuseum, Marieberg herrgård i Karlstad, Kvarnen i Filipstad, Nordiska Galleriet i Stockholm och med Konstfrämjandet i Karlstad.

Han är utbildad inredningsarkitekt på konstfack och arbetar idag som konstnär och bildlärare.
Bergströms måleri är färg och mönster, flöde och precision. Hans färg- och formspråk skapar spänning. Vitt mot det svarta, kallt mot det varma. Ett karaktäristiskt uttryck som fångar mångas intresse.
Skapandet cirkulerar ofta kring stadslandskap och människans avtryck på jorden. En del av motiven hämtas från kartbilder. Han började med ganska klassiska landskap men efter en konstresa till New York 1987, där han satt och såg ut från flygplansfönstret vid start och landning, förändrades bilderna. Vägar, byar, städer, människor där nere, att lyfta från marken och se världen ur ett annat perspektiv. Så hittade han den motivvärld som sen dess är hans.

Bergström fascineras också av tecken i språk, arabiska, kinesiska. Måleriet är abstrakt och inspireras bland annat av de australiensiska aboriginernas traditionella konst och av graffitti
Inte sällan har Bergströms bilder detta långsmala format.

Under en period presenterade han dem i form av pelare eller torn, inspirerad av arkitektur. Tornintresset har för övrigt satt namn på hans hemsida.