Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Bokomslag till Robert Nybergs som ett brev på posten

v. 9
Som ett brev på posten
Av Robert Nyberg

Författaren har lång erfarenhet av att genom sina illustrationer och kortfattade satiriska meningar kommentera samtida fenomen i samhället.

Här blir bland annat den offentliga sektorns privatisering, managementkulterens utbredning och giriga direktörer häcklade i kärnfulla och snärtiga bilder.

Det är smart, roligt och verkligt underhållande.

Se om boken finns inne och reservera den här

Bokomslag till Michael Ondaatjes bok Lyktsken

v. 8
Lyktsken
Av Michael Ondaatje

I efterkrigstidens sönderbombade London lämnas två syskon ensamma kvar när deras föräldrar flyttar till Singapore där fadern sägs ha fått arbete. I föräldrarnas frånvaro får en man med det mystiska namnet Nattfjärilen uppdraget att ansvara för barnen. Nattfjärilens "möjligen kriminella" kamrater börjar dyka upp i hemmet, ger ungdomarna diverse ljusskygga uppdrag, men behandlar dem väl och agerar beskyddare.

Efter en tid i de udda existensernas vård hittar syskonen moderns packade väska i källaren och förstår att hon inte alls rest sin väg.

I bokens andra del minns den nu vuxne sonen tiden då föräldrarna försvann och försöker med hjälp av upplysningar från underrättelsetjänstens hemliga arkiv ta reda på vad som egentligen hände.
Romanen kan kanske läsas som en spionroman med en skildring av hur även goda handlingar till slut blir till svek. Men det är stämningen under nattliga färder på pråmar och nedsläckta gator som lever kvar i minnet hos läsaren.

Låna boken - den finns som vanlig bok och som e-bok

Bokomslag till Gunnar Bolins bok Hovjuvelerarens barn v. 7
Hovjuvelerarens barn : en berättelse om en släkt i skuggan av tre diktaturer.
Av Gunnar Bolin

Den ryske tsarens hovjuvelerare Wilhelm Bolin och hustrun Maria köper 1902 en egendom i Småryd i utkanten av Båstad. Där byggs ett stort fritidshus som under somrarna kom att bli en samlingspunkt för stora delar av denna rysk-österrikiska släkt med svenska rötter.

I detta hus tillbringar författaren många somrar och här hittar han också de brev som ligger till grund för boken.

Boken är en resa i mellaneuropeisk historia fram till idag och får liv genom de fantiserade men fullt tänkbara dialoger som förs i boken.

Låna boken - den finns som vanlig bok och som e-bok