Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

v. 50
Vegansk Husmanskost & Klassiska rätter på Veganskt vis
Två fantastiskt bra kokböcker utarbetade av Gustav Johansson; mannen bakom den omåttligt populära matbloggen Jävligt Gott.

Båda böckerna är fyllda av goda och enkla recept som man vill laga om och om igen. Personliga favoriter är bland andra Boeuf Bourguignon, Dan dan-nudlar och kålpudding.

Passande nu till jul innehåller också boken Vegansk husmanskost ett flertal juliga recept så som Janssons frestelse, olika sorters "sill", "köttbullar" med flera.

Låna och njut!

Böckerna finns att låna både som vanliga böcker och e-böcker. 


 

 

Banner för Oxford medicine online

v. 48
Många nya medicinska e-böcker från Oxford medicine

För dig som är regionanställd finns det nu många nya handböcker och andra medicinska e-böcker
inom olika specialistområden.

Du kommer åt e-böckerna om du sitter inom regionens nätverk.

Oxford Medical handbooks - 65 medicinska handböcker inom olika specialistområden.

Oxford Medicine online - plattform med drygt 1300 medicinska e-böcker inom många specialistområden.

Har du frågor eller funderingar, kontakta oss på Sjukhusbiblioteken.

 


 

Bokomslag till Ödesmark av Stina Jackson

v. 47
Ödesmark
Av Stina Jackson
Utanför Arvidsjaur ligger byn Ödesmark. Många av gårdarna är övergivna men i ett av husen bor Liv med sin son Simon och pappa Vidar. Hon jobbar kvällsskift på bensinmacken i byn, Vidar kör henne varje kväll till och från jobbet.

Alla undrar varför Liv bor kvar hos sin pappa, vad är det som håller henne kvar i denna ödebygd. Alla tror att han har mycket pengar. Är det därför hon bor kvar? Frågorna är många men ingen får något svar.

En kväll får två personer i byn en idé om att råna Vidar. Händelsen nystar upp många frågetecknen. Kan Liv få leva ett normalt liv? Vad händer med Vidar och hur mår Simon?

Stina Jackson fick sitt genombrott med boken "Silvervägen".
"Ödesmark" är nominerad till årets bok 2020.

Finns att låna som bok, ljudbok och e-bok


 

Bokomslag till De sju morden på Evelyn Hardcastle

v. 46
De sju morden på Evelyn Hardcastle
Av Stuart Turton
Den brittiske journalisten Stuart Turton debuterar med en mycket originell bok till glädje för alla deckarläsare som tröttnat på psykopatiska seriemördare, urladdade mobiler och poliser med personliga problem.

Aiden Bishop är hjälten som kommit till godset Hardcastle, hur minns han inte själv, men hans uppgift är att rädda den unga Evelyn undan ett mord. Problemet är att det är samma regntunga dag som gryr varje morgon och han kan inte förhindra mordet eller ta sig hem förrän han konfronterat mördaren. Ännu mer komplicerat blir det när han inser att han varje morgon vaknar upp i en annan persons kropp.

Med trassliga ledtrådar, mystik och en intrig inspirerad av Agatha Christie, Hitchcock och filmer som måndag hela veckan kräver romanen en alert läsare, men en som blir rikligt belönad då pusslet, inte olikt sällskapsspelet Cluedo, blir löst.

Boken finns både som vanlig bok och som e-bok


 

En kille sitter och lyssnar på ljudbok

v. 45 
Världens bibliotek - läs och lyssna på ditt språk

På världensbibliotek.se hittar du e-böcker och ljudböcker på andra språk än svenska.

Du kan läsa och lyssna när du vill, så mycket du vill, och det är gratis.

Det finns bland annat på följande språk:
albanska, arabiska, assyriska, syrianska, bosniska, kroatiska, serbiska, kurdiska, persiska, dari, somaliska och thailändska.

www.varldensbibliotek.se


 

Bokomslag till Hon kallades Daisy

v. 44
Hon kallades Daisy : att finna en farmor
Av Prinsessan Christina fru Magnuson
Blir man mer historieintresserad i takt med åldern? Är det just för att man varit med ett tag som gör att det är lättare att se tidslinjen i historien? Den här boken är en del av historien som vi inte hört om förut.

Boken om Daisy är en varsam och respektfull skildring av en öppen och mångsidigt begåvad brittisk prinsessa som blev blixtförälskad i en svensk prins i Kairo.

Det är en berättelse om en farmor som inte fick vara med och se barn och barnbarn växa upp.

 

Se om boken finns inne och reservera den här


 

Bokomslag till Svärmodern av Moa Herngren

v. 43
Svärmodern
Av Moa Herngren
Åsa har en vuxen son som hon har uppfostrat helt själv. Hon har en fantastisk karriär som kommunikationscoach med föreläsningar och resor. Allt är helt perfekt och det blir ännu bättre när sonen äntligen träffar en ny flickvän. Uppbrottet mellan sonen och den tidigare flickvännen hade varit traumatiskt.... för Åsa.

Den nya flickvännen och Åsa klickar inte lika bra som den förra flickvännen gjorde och hur än Åsa försöker att vara till lags, blir förhållandet mellan dem ganska svalt. Åsa försöker att hjälpa till på alla tänkbara sätt men det uppfattas alltid på fel sätt. Åsas liv blir annorlunda nu, när den viktigaste personen i sonens liv inte längre är mamman, utan den nya flickvännen och hennes familj.

Boken är mycket bra skriven och ger en känsla av att vara indragen i deras konflikt. Det är ett högt tempo och driv i texten, trots att det inte är några dramatiska händelser. Moa Herngren har skrivit flera romaner och skrivit manus till många TV-serier, bl.a. Bonusfamiljen.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

Bokomslag till Titta Hamlet som pekbokv. 42
Titta Hamlet
Barbro Lindgren (text) och Anna Höglund (bild)

Hamlet som pekbok för vuxna, kan det vara något? Absolut!

Boken består av 14 uppslag där språket är på barnnivå medan bilderna illustrerar den våldsamma historien. Krocken mellan text och bild skapar en minst sagt annorlunda mix som det är en fröjd att ta del av.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

v. 41

Är böckerna för tjocka? Eller svårlästa?
Många populära böcker finns även omskrivna i lättlästa utgåvor.Till exempel faktaböcker, romaner och deckare.

Bokomslag till fyra böcker som alla är lättlästa

 

 

 

 

 

I vår Bibliotekskatalog kan du leta upp dem. 

Gå till Utökad sökning.
Skriv "Lättläst" i rutan Fritextsökning
Begränsa din sökning genom att markera kategori, språk, mediatyp osv.
Klicka på SÖK. Då visas en lista på böcker som du kan låna och reservera.

Här kan du se alla lättlästa böcker som du kan låna hos oss

 


 

Bokomslag till En egen flock illustrerad med hundar

v. 40
En egen flock

Av Maria Nilsson Thore
Detta är en härlig bilderbok med en finstämd berättelse och levande illustrationer som inspirerar till samtal.

En ensam tax, drömmer om att tillhöra en flock. Huvudperson är en hund som känner sig annorlunda än alla andra hundar, han drömmer om att hitta någon som också älskar roliga hattar, kluriga korsord och doften av kaffe. När han går till rastgården och umgås med de andra hundarna är det något som gör att han inte passar in. Alla andra ser ut att ha så roligt tillsammans, hur gör man för att få en kompis? En hund smyger efter honom och knackar på hans dörr, de blir vänner och har roligt tillsammans trots att de är väldigt olika.

Detta är en varm berättelse om att känna sig utanför men också om lyckan i att få en vän.

Se om boken finns inne och reservera den här


 

Bokomslag till ansikten i vattnet av Janet Frame

v. 39 
Ansikten i vattnet
Av Janet Frame
"Ansikten i vattnet" är en skildring från mentalsjukhusets innersta vrår, sett ur Istina Mavets ögon. Berättarjaget vandrar neråt i sjukhushierarkin, från den ljusa, öppna avdelningen ner till den mänskliga soptippen där hundratals patienter i tvångströjor vrålar och rasar. Och Istina själv blir en del av det, hon klär sig i en mental förklädnad för att passa in, hon talar själv de galnas meningslösa språk. Men hon vet också att detta språk innehåller sin egen form av förnuft.

Och trots sin egen förtvivlan och förvirring upphör hon aldrig att se sina medmänniskor, de trasiga själarna som utgör hennes medpatienter: Minnie med väskan, Mattie som alltid sjunger. Carol som är rädd för ord. Alla dessa förtvivlade ansikten som kämpar för att få bli synliga, som isolerats från samhället och tvingas leva i språkets utkanter. Intill galenskapen, drömmarna och stumheten.

Galenskap, ensamhet, stumhet, smärta och död är återkommande motiv i Frames litterära värld. Och motsättningarna, glappet mellan världen och upplevelsen av världen, skarven mellan det yttre och det inre. Romanen bygger på Frames egna erfarenheter som mentalpatient efter att ha felaktigt diagnostiserats som schizofren i slutet av 40-talet, och dessa upplevelser manifesteras i berättelsen av en galenskap som främst kanske är en känslig människas förtvivlade sökande efter trygghet. Det är en resa genom ett helvete tecknad med sådan intensiv uppmärksamhet, så konturskarp, så färgrik, att själva mörkret glimmar och får världen att lysa upp inifrån.

"Ansikten i vattnet", och i förlängningen Frames hela författarskap, läses som en lågmäld men obönhörlig manifestation, ett upprop för alla vilsna och kravtyngda människor vart än de må befinna sig: Misströsta inte, också du kan finna frid. Också du kan bli sedd.

Se om boken finns inne och reservera den här

 

 


 

Tidigare veckans tips:

 

Hösten 2020

Våren 2020

Hösten 2019

Våren 2019

Hösten 2018

Våren 2018