Veckans tips

Varje vecka kommer ett nytt tips från oss. Det kan till exempel vara ett boktips, en tidskrift, en webbsida, en app eller något annat vi tror kan intressera dig. Här kan du även läsa tidigare tips.

Omslagsbild till boken En gentleman i Moskva

v. 43
En gentleman i Moskva
Av Amor Towles

1922 döms Greve Alexander Rostov till husarrest på anrika Hotel Metropol som ligger mittemot Kreml i Moskva, för en dikt han skrivit. Han har bott i en svit på hotellet i flera år men blir nu hänvisad till en skrubb på vinden.

Vi får följa Greve Rostov och flera av hans vänner och närstående på hotellet under 30 års tid med Sovjets historia som fond.

Berättelsen visar vad som kan läggas i begreppet gentleman (och det är inte lite!).
Mycket läsvärd.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 42
Systerklockorna
Av Lars Mytting

År 1880 i en medeltida stavkyrka i Butangen, en liten by i Gudbrandsdalen, ringer sedan ca hundra år de mytomspunna systerklockorna. Enligt sägnen gjöts klockorna till minne av de siamesiska tvillingarna Halfrid och Gunhild Hekne och att deras far slängde ner allt sitt silver i degeln för att klockorna skulle få en vackrare klang.

Förändringarnas vindar blåser ni i byn. Den nya prästen tycker att den gamla kyrkan är för gammal och kall och vill införa mer moderna seder och bruk i bygden. För att betala för en ny kyrka säljer prästen den gamla och kyrkklockorna som museiföremål till Dresden, något som den unga Astrid Hekne inte vill gå med på.

En formidabel roman med en originell intrig, vackert språk och intressanta karaktärer av Lars Mytting, författare till de populära böckerna Ved (2012) och Simma med de drunknade (2015)

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

 v. 41
Grindvakterskan
Av Elvira Berg

En ganska tunn pocket men med ett spännande innehåll. Så vill jag beskriva boken om Sofia som är trött på den grå vardagen och vill jobba med något nytt och spännande.

Hon får chansen att rusta upp Svartsjö slottspark. Men inte kunde hon tro att den var så förfallen och att den gömde på så många hemligheter. Som tur är så får hon hjälp av den händige Paul som känner till parken utan och innan. Men något mystiskt är det med trädgården och dess ägare.

Herrgårdens unge ägare, Eric Sandel beter sig mycket underligt och rör upp oanade känslor inom henne. Vad är det han döljer? Vill hon verkligen veta sanningen? En mycket fin men komplicerad kärlekshistoria.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 40
En katts resedagbok
Av Hiro Arikawa

Den ena huvudpersonen är en herrelös katt som blir omhändertagen av Satoru. Katten får namnet Nana. De två trivs fint ihop, men av någon anledning måste Satoru hitta ett nytt hem till Nana och de beger sig iväg till flera av Satorus barndomsvänner för att försöka hitta ett lämpligt hem. Inte förrän i slutet får vi, och även Nana, veta varför Satoru måste hitta ett nytt hem åt sin älskade katt.

Detta är en lågmäld berättelse som bygger på tillbakablickar till barndomen och de bådas resa runtom i Japan.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 39
Staden
Av Camilla Sten

1959 försvann hela gruvstaden Silvertjärns befolkning på 900 personer utan ett spår. Ingen vet hur eller varför och staden har sedan dess stått öde och förfallit.

Den unga dokumentärfilmaren Alice, vars mormor flyttade ifrån Silvertjärn ett par år innan försvinnandet, bestämmer sig sextio år senare för att ta reda på sanningen om sin familj. Hon och hennes team ska tillbringa fem dagar i den övergivna staden för att filma och dokumentera och Alice´s förhoppning är att hon mot förmodan ska finna ett svar på gåtan. Men väl framme i staden känner de en närvaro av något, är de verkligen ensamma? Vem är det som skrattar och sjunger mellan de fallfärdiga husen, och vilka hemligheter bär egentligen medlemmarna i hennes team på?

En nagelbitare utan dess like, med fantastiska miljöbeskrivningar och en kittlande story. Läs den...om du törs!

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 38
Hejdå stress! : en guide för återhämtare och berörda
Av Anna Voltaire

Anna Voltaire jobbar som läkare inom psykiatrin och det här är hennes uppföljare till boken "Innan väggen".

"Hejdå stress" är en humoristisk personlig bok med handfasta råd och tips till den som drabbats av utmattning och är på bättringsvägen. Har man en gång drabbats av psykisk ohälsa finns risken att man drabbas igen om man inte ändrar på sina vanor. Författaren ger många bra tips på hur man kan lägga upp sin vardag, ha koll på stressorer, lyckas motionera, göra en krisplan och ha tid för avslappning.

Alla omkring en återhämtare involveras i såväl sjukdom som tillfrisknande vilket innebär krav som inte alltid är lätta att hantera. Den anhöriges del i tillfrisknandeprocessen är viktig, Anna ger råd och menar att den anhörige kan behöva hjälp av en hjälpare för att få avlastning eller prata om det som sker. Likaså är arbetsgivaren viktig, här finns ett helt avsnitt som tillägnas arbetsgivaren med råd och tips gällande förebyggande arbete och hur man kan stötta en anställd på vägen tillbaka till arbete.

Alla som kämpar med psykisk ohälsa orsakad av stress och deras närstående kan få nytta av denna guide.

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 37
Tvilling
Av Inger Alfvén

Det här är Inger Alfvéns 24:e roman och här får man lära känna Lollo som är född på 50-talet. Hon halvtidsjobbar som psykolog men har satsat sina krafter på de två barnen, skött marktjänsten, inrett villan i Bromma medan maken Peter har bestämt över allt annat, t.ex. vilka vänner de ska umgås med.

Lollo har en tvillingsyster, Pi, som är Lollos motsats i allt. Pi har ingen familj och är en svärande, snaggad radikalfeministisk fotograf som riskerat livet som krigsfotograf i Sarajevo, rapporterade live från Berlinmurens fall och från krigets dramatiska inledning i Irak. Pi har en stor och betydelsefull plats i Lollos familj där hon blir barnens idol.

En bra och välskriven roman där det finns mycket att prata kring. Kanske ett förslag till en bokcirkel?

Se om boken finns inne och reservera den här

 


 

v. 36 
Hon som var jag. En memoar om Alzheimer.
Av Wendy Mitchell

Detta är något så ovanligt som en berättelse inifrån om hur det är att drabbas av alzheimer. Vid 58 års ålder får författaren sid diagnos och tvingas lägga om hela sitt liv. Klarsynt beskriver hon hur de tidiga stadierna i demensen känns och den vanmakt hon känner över en tillvaro som långsamt släcks ner.

Se om boken finns inne och reservera den här