Nyheter Kulturutveckling

Bred satsning på att köpa in konst från hela Sverige

Bred satsning på att köpa in konst från hela Sverige

Värmländska konstnärer inbjuds att delta med sina verk i ett ansökningsförfarande, så kallat open call, när Statens konstråd ska köpa konst för 25 miljoner kronor.

Ett samtal om språket och livet

Ett samtal om språket och livet

Ta del av en programpunkt skapad för Folk och Kultur 2021. Projekt Värmland läser har som mål att fler värmlänningar ska ha tillgång till ett rikt språk och utforskar i detta syfte olika vägar till språk och läsning.

Dags att söka Drömsommarjobbet 2021

Dags att söka Drömsommarjobbet 2021

Drömsommarjobbet erbjuder unga en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet. Under fyra sommarveckor får de arbeta tillsammans med en professionell handledare inom inriktningarna dans, film, klassisk musik, skrivande eller stickning (textil).

FÅRma med ull. Save the date.

FÅRma med ull. Save the date.

Region Värmlands slöjdverksamhet samarbetar med Fårfesten i Kil på olika sätt. I år är det Fårfest annorlunda vilket förstås även omfattar det som särskilt erbjuds till barn och unga. Läs om slöjdkittet som kan hämtas i Kil, Forshaga och Deje från den 5 mars.

Värmlands bokfestival 2020 på Youtube

Värmlands bokfestival 2020 på Youtube

Hela 53 textade programpunkter från Värmlands bokfestival finns nu att ta del av på Youtube. – Av tillgänglighetsskäl har vi textat alla inslag som sändes från den Stora scenen. Nu är dessa klara och ligger samlade på en spellista på Youtube. Även fredagens skolprogram från den lilla scenen är textade och tillgängliga, berättar projektledare Ricky Andreis.

Stort intresse för Shared Reading

Intresset för att bli läsledare med hjälp av metoden Shared Reading visade sig vara stort. 26 personer kommer att gå. Här finns representanter från studieförbund, frivilligorganisationer, folkbibliotek, folkhögskolor, olika kommunala skolor, näringslivet, kyrkan och universitetet.

Språket & livet på Folk och Kultur

Språket & livet på Folk och Kultur

Region Värmland deltar på Folk och Kultur och berättar om ett utvecklingsarbete som har som mål att fler värmlänningar ska ha tillgång till ett rikt språk och vilja använda det. Framför allt vill vi nå de som har störst behov - en jämlikhetssträvan. Kulturchef Ulf Nordström medverkar i ett samtal om de samhällsviktiga arkiven.

Inbjudan till årligt seminarium Fokus konst

Inbjudan till årligt seminarium Fokus konst

Temat är konstnärernas villkor och konstnärlig frihet. Under dagen kommer vi samlas runt frågor som hur vi bäst kan stärka villkoren för konstnärer och hur vi kan samverka och utveckla området.

Värmland en av regionerna som fick flest stöd av Svenska Filminstitutet

Värmland en av regionerna som fick flest stöd av Svenska Filminstitutet

Arvika, Grums och Torsby kommuner samt Kulturskolan Torsby finns med bland de som nyligen beviljats stöd från Svenska Filminstitutet. Värmland tillsammans med Skåne och Stockholm är de regioner som fått flest stöd.

Tredje omgången Kreativ karantän

Tredje omgången Kreativ karantän

Med denna tredje omgång har totalt 55 kulturutövare i Värmland fått uppdrag Kreativ karantän 2020, sammanlagt till en summa på 1 650 000 kronor. Denna gång är det kultur- och bildningsnämnden som tillfört 600 000 kronor. Några av de första uppdragen från försommaren finns här presenterade i korta filmer.

Många elever tog del av bokfestivalens skolprogram

Många elever tog del av bokfestivalens skolprogram

Bokfestivalen sände live och Rudsskolan i Karlstad (årskurs 7-9) hade en läsdag som innebar att klasserna fick möjligheter att följa festivalens program. Utvärderingen visar att 4500 värmländska elever tog del av skolprogrammet. En siffra som festivalgeneral Ricky Andreis är mycket nöjd med.

En miljon till projekt Förundran - samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola

Avdelningen för kulturutveckling och biblioteksutvecklare Annica Arvidsson har sökt och fått 1 miljon kronor från kulturrådet för att bygga nya strukturer och arbetssätt runt den tidiga språkträningen för att stötta barn 0-3 år och vuxna i deras närhet. Projektet heter Förundran och det är en samverkan mellan bibliotek, barnhälsovård och förskola.

Är du nyfiken på hur du kan använda högläsning för att prata om saker som spelar roll?

Är du nyfiken på hur du kan använda högläsning för att prata om saker som spelar roll?

Då kan utbildningen till läsledare inom Shared reading vara något för dig! Shared Reading är en metod utvecklad i Storbritannien av litteraturvetaren Jane Davis och som sprids via organisationen The Reader.

Digitalt konstläger för unga från Sverige och Norge

Digitalt konstläger för unga från Sverige och Norge

Sedan ett halvår tillbaka har en ung arrangörsgrupp planerat ett digitalt konstläger för kreativa unga från Norge och Sverige. Evenemanget går av stapeln nu till helgen (27-29/11) på Discord. Projektledare är Samuel Nilsson, 23 år, från Ekshärad i Värmland. Kontaktuppgifter längst ner i mailet.

Genom gränsskogar och minnesfragment

Genom gränsskogar och minnesfragment

Seminariet Genom gränsskogar och minnesfragment avslutar den första delen i det interregionala projektet och den konstnärliga bildningsresan Falnande språk – ur Finnskogen.

Kunskapsnav offentlig konst

Kunskapsnav offentlig konst

Inbjudan och program slutseminarium Kunskapsnav offentlig konst, Statens konstråd och Region Värmland. I samtal, workshops och föreläsningar knyter vi ihop arbetet med Kunskapsnav offentlig konst i Värmland.

Är du konstnär och vill arbeta med offentlig konst?

Är du konstnär och vill arbeta med offentlig konst?

Region Värmland och Region Örebro län genom bild- och formområdet bjuder in dig som är konstnär till en utbildning för att stärka dina kunskaper inom området offentlig konst. Vill du arbeta med konstnärliga gestaltningsuppdrag då är det här en kurs för dig.

Ytterligare 20 kulturutövare får kreativ karantän

Region Värmland, avdelningen för kulturutveckling, har beviljat 20 nya hemmaresidens Kreativ karantän. Denna gång sökte totalt 70 professionella kulturskapare om hemmaresidens.

Flera nyheter på Värmlands bokfestival

Årets bokfestival innehåller flera nyheter. Dels kommer årets litteraturpristagare att offentliggöras på bokfestivalen, dels sänds för första gången tre programpunkter från annan ort i Värmland, närmare bestämt från biblioteket i Hagfors. Nytt är också ett samarbete med The Great Journey som skapat programmet till Fantastikscenen.

Ny omgång Kreativ karantän utökad med fler konstarter

Region Värmland och avdelningen för kulturutveckling utlyser på nytt Kreativ karantän. Denna gång erbjuds ett uppdrag till 20 hemmaresidens. Ett tillägg till utlysningen i juni är att även professionella inom musik och teater kan söka.

Tillbaka till Kulturutveckling - så här arbetar vi