Nyheter Kulturutveckling

Omar och Vilma sommarjobbade med sin dröm - skrivandet

Film, dans, klassisk musik, stickning och skrivande. Det är årets grenar av Drömsommarjobbet. De två sistnämnda är nya för året. Mest populärt sett till antalet sökande vara annonsen om att få sommarjobba som skribent. 54 personer sökte och tio fick en plats. Vilma Vidjeskog och Omar Alsaid Ahmad tillhör dem.

Litteratur på export

Hur får man en bok såld till Tyskland? Vem betalar för en översättning? Vad gör en agent? Hur får jag hjälp med det juridiska kring licenser?

Open call Restart in residence Kristinehamn

Region Värmland, genom AiR Värmland (Artists in Residence) och Kristinehamns kommun bjuder konstnärer att söka open call under hösten 2021.

Kreativ omstart 2021

Region Värmland utlyser minst 15 uppdrag till fria professionella kulturskapare à 30 000 kronor.

Tre konstnärer till dansresidens Sjösala

Tre konstnärer har tilldelats dansresidenset Rural Movements som har stöd av Region Värmland. – Trakten kring Sjösala är rural i ordets rätta bemärkelse. Här kan konstnärer utveckla oanade sidor i sitt konstnärskap i samklang med trakten och de som bor och verkar här, säger Region Värmlands dansutvecklare Håkan Mayer.

Kultur och demokrati - förutsättningar och utmaningar. Uppdragsutbildning.

Är du intresserad av relationen mellan kultur och demokrati och av hur kulturinstitutioner kan utvecklas som platser för demokratiutveckling? Då är den här utbildningen för dig.

En parkfantasi på Alsters herrgård. Filmat vernissagesamtal

www.parkfantasi.se har öppnat och i detta nyhetsinslag kan du ta del av det samtal som hölls med bland andra konstnären Maria Andersson under invigningen i en grönskande park på Alsters herrgård. Njut också av naturens musik.

Språket och livet. Värmländska vägar till språk och läsning

Vid grande finale för projektet Värmland läser för en dryg vecka var det urpremiär på filmen Språket & livet. Värmländska vägar till språk och läsning. Nu kan ni alla ta del av den 50 minuter långa dokumentären.

Öppen interregional utlysning för konst till offentliga miljöer

Regionerna Värmlands, Sörmlands, Uppsalas, Gävleborg, Västmanlands, och Örebros län bjuder in till en öppen utlysning för yrkesverksamma konstnärer i länen. Regionerna vill med samarbetet få en uppdaterad bild av konstnärskap i mittregionerna.

Grande finale Värmland läser med korandet av vinnarna av Tvärdrag

Läsa, lyssna, dela i Töcksfors och läsande förebilder i Grums. Det är de två projekten som kammade hem vinsten i innovationstävlingen Tvärdrag för läs- och språkfrämjande.

Plats för utveckling. En praktisk kurs om hur man söker projektmedel inom kulturområdet

Vill du utveckla projekt inom kultur? Vill du stärka dina utvecklingsmöjligheter? Vill du lära dig att argumentera för ditt område och skriva ansökningar till projekt, stipendier eller annat stöd?

Förskolorna i Grums går före och jobbar med barns visuella rättigheter med hjälp av rörlig bild

Att jobba med små barn i en stor fråga. Så beskriver Kjerstin Persdotter projektet barns visuella rättigheter som genom en förstudie pågått i Grums kommun det senaste året.

Tre värmländska konstnärers verk köps in av Statens Konstråd

Tre värmländska konstnärer nådde hela vägen när Statens konstråd satsade brett på att köpa in konst från hela Sverige till ett värde av 25 miljoner kronor.

En parkfantasi på Alsters herrgård sommaren 2021

En parkfantasi är skapad för Alsters herrgård sommaren 2021. Det är konstnären Maria Andersson som genom ett residens är inbjuden och kommer att invitera till en platsspecifik ljudpromenad och en digital utställning. Från den 1 juni till den 31 augusti.

Tjugofyra läsledare redo att använda Shared Reading

Bry dig om texten, och bry dig ännu mer om människorna i gruppen. Det är ett par lärdomar från kursen Shared Reading. Tjugofyra värmlänningar har via Region Värmland utbildats i metoden. Nu är läsledarna redo att använda kunskaperna i grupper, till exempel i äldreomsorgen, för läsovana tonåringar och tillsammans med nyanlända.

Utveckla ditt slöjd- och konsthantverksföretag

Önskar du nå nya målgrupper, spetsa till pedagogiska koncept, se över din marknadsföring, få hjälp att analysera just dina utmaningar och upptäcka nya möjligheter?

Aldrig har så många sökt Drömsommarjobbet

Vid midnatt den 21 mars gick ansökningstiden ut för Region Värmlands Drömsommarjobbet 2021. Då hade hela 195 ansökningar inkommit, vilket är nytt rekord.

Bred satsning på att köpa in konst från hela Sverige

Värmländska konstnärer inbjuds att delta med sina verk i ett ansökningsförfarande, så kallat open call, när Statens konstråd ska köpa konst för 25 miljoner kronor.

Ett samtal om språket och livet

Ta del av en programpunkt skapad för Folk och Kultur 2021. Projekt Värmland läser har som mål att fler värmlänningar ska ha tillgång till ett rikt språk och utforskar i detta syfte olika vägar till språk och läsning.

Dags att söka Drömsommarjobbet 2021

Drömsommarjobbet erbjuder unga en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet. Under fyra sommarveckor får de arbeta tillsammans med en professionell handledare inom inriktningarna dans, film, klassisk musik, skrivande eller stickning (textil).

Tillbaka till Kulturutveckling - så här arbetar vi