Många elever tog del av bokfestivalens skolprogram

Studio Nöjesfabriken. Ida Staake med musiker fick avrunda de två dagarna. Programledare Sara Broos och projektledare Ricky Andreis tackar författare, publik och tekniker för årets digitala bokfestival

Många elever tog del av bokfestivalens skolprogram

Bokfestivalen sände live och Rudsskolan i Karlstad (årskurs 7-9) hade en läsdag som innebar att klasserna fick möjligheter att följa festivalens program. Utvärderingen visar att 4500 värmländska elever tog del av skolprogrammet. En siffra som festivalgeneral Ricky Andreis är mycket nöjd med.

 De flesta klasser har sett någon eller några programpunkter (Oskar Sternulf, Clara Henry och/eller Arkan Asaad), berättar Pia Edberg som är lärare i svenska och engelska.

 En del klasser har läst Arkan Assads bok Stjärnlösa nätter. Bokfestivalens program blir en fin möjlighet för eleverna att lyssna, möta och inspireras av författare. Gärna till böcker de har läst.

Här är några kommentarer från eleverna som lyssnade på Arkan Asaads föredrag.

"…Allting blev så mycket tydligare och man fick verkligen höra hur exakta saker och ting hade hänt men också mer detaljer som inte står i boken. Det var en viktig del för mig då det gav mig en helhetsbild av hela boken och berättelsen. "

"…Det kändes som att jag fick mer inlevelse för boken när jag hörde honom prata om hur det hade varit. Jag fick även mer medkänsla för Amar eller Arkan efter jag fick höra hans historia. Jag tror inte man kan föreställa sig hur tufft det varit för honom. "

500 elever per programpunkt 

Normalt brukar ungdomarna strömma in på Nöjesfabriken. I år var erbjudandet att följa sändningarna live från klassrummen. Uppföljningen, som gjorts i form av en enkät och inte är heltäckande, visar siffror som festivalgeneral Ricky Andreis är nöjd med.

 Lågt räknat hade vi 500 elever per programpunkt, högt räknat en bit över 1000. Det är glädjande att få kommentarerna ovan från Rudsskolan, det är så vi hoppas att många skolor jobbar.

Textning pågår

Målet för årets festival som helhet var att nå fram till 5000 mottagare. Det gjorde vi med god marginal.

 Festivalen sändes live från två scener i Nöjesfabriken och med tre direktsända inslag från Hagfors bibliotek, säger Ricky Andreis.

 Innehållsmässigt erbjöd vi som vanligt det breda programmet från Stora scenen. Skol- och Fantastikprogrammet sändes från Lilla scenen. Det senare gjorde vi i samarbete med The Great Journey, Innovation Park.

Programmet på stora scenen varvades med inspelade filmer som erbjöds de värmlänningar som i normalsituationen skulle ha haft ett bokbord och varit på någon av scenerna i Nöjesfabriken.

 Det var drygt 20 personer som nappade på att presentera sin bok eller sitt projekt i ett förinspelat filminslag. Det fungerade bra.

 Uppföljningen visar att antalet tittare totalt är 7500. Det är bra, vi är mycket nöjda, säger Ricky Andreis.

Just nu pågår textning av det som livesändes. När detta är klart kommer bokfestivalens alla programpunkter att kunna ses på varmlandsbokfestival.se

Det som inte blev enligt plan var storbildssändningarna från några av länets bibliotek då andra vågen med corona kom i november och innebar att biblioteken stängde helt alldeles före bokfestivalen.

 Mycket av årets utvärdering handlar om den tekniska delen av livesändningar och vi tar med oss erfarenheterna inför nästa år även om vi så klart hoppas att vi åter ska kunna mötas på Nöjesfabriken, säger Ricky Andreis.