Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet.

Drömsommarjobbet. Region Värmland. Foto: Linn Malmén.

Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. En satsning på unga utövare verksamma inom fältet kulturella och kreativa näringar.

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom olika konstnärliga inriktningar. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län.

Ansökan inför nästa års Drömsommarjobbet öppnar upp i februari. Mer information kommer att publiceras här på webbplatsen när det närmar sig.

Drömsommarjobbet 2021

Drömsommarjobbet 2021 pågick under perioden 14 juni - 9 juli. 48 unga deltagare rekryterades och arbetstiden var sex timmar per dag.

Ambitionen för inriktningarna dans, film, klassisk musik, skrivande och stickning var att genomföra så stor del som möjligt av arbetet tillsammans med handledare och övriga deltagare i gemensamma utrymmen. Av smittskyddsskäl bedrevs dock del av arbetet on-line på distans.

Drömsommarjobbet 2021 arrangerades av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika kommun, Karlstads kommun och Kulturrådet.

Inriktningar

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning dans. Handledare: Emmanuelle Lê Phan och Elon Höglund.

Dans

Årets handledare Emmanuelle "Cleopatra" Lê Phan och Elon "The Wandering Spirit" Höglund är boende och verksamma i Quebec, Kanada men har världen som arbetsfält. De har tillsammans startat danskompaniet Tentacle Tribe som besökte Sverige och Karlstad 2015 med den bejublade föreställningen Nobody Likes a Pixelated Squid.

Stilen deltagarna fick möta var en blandning av modern dans och hiphop men även inspiration från kampsport. Elon och Emmanuelle tog med deltagarna på en hisnande resa som avslutas med en inspelning. Träning och repetitioner skedde digitalt på engelska med stöd av koreografassistent Ana Strandberg.

Antal deltagare: 10
Plats: On-line samt fysiska möten på Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning film. Handledare: Maja Britasdotter Östberg.

Film

Handledare var Maja Britasdotter Östberg. Hon började sin yrkeskarriär inom kultur och media som reporter och programledare på P3 och TV4 innan hon började jobba bakom kameran. De senaste 15 åren har Maja arbetat som producent inom film, TV, och reklam i Europa, USA och Asien.

Deltagarna fick kunskap om vad filmproduktion kan vara och vilka delar som är minsta gemensamma nämnare både i en enkel musikvideo med mobiltelefonen som redskap till en filmproduktion med mångmiljonbudget. Innehållet, tiden och budgeten är alltid grunden en producent/regissör utgår från i alla projekt. Utifrån de tre grundstenarna fick deltagarna insyn i olika produktioners uppbyggnad och testa metoder för en liten filmproduktion och undersöka roller och arbetsmetoder i en stor produktion. Deltagarna erbjöds grundläggande kompetenser som behövs för att skapa filmiska berättelser, bryta ner innehållet, designa tidsplan, budgetera filmprojekt samt få inblick i distributionsstrategier.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning klassisk musik. Handledare: Filip Magnusson .

Klassisk musik

Violinisten Filip Magnusson var handledare för inriktningen klassisk musik. Han är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och spelar regelbundet in stråkarrangemang till olika artister. Han har under två år varit violinpedagog vid Sollentuna kulturskola och spelat på tillställningar som Polarpriset.

Deltagarna gavs möjligheten att spela tillsammans, utveckla sitt gehör och bredda sin musikteoretiska kunskap. De fick chansen att hitta sitt musikaliska uttryck och förbättra sin notläsningsförmåga. De fick spela olika typer av repertoar och prova på hur det fungerar i ett professionellt sammanhang. Mot slutet av perioden presenterades det inövade materialet i form av en konsert.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten på Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning skrivande. Handledare: Louise Alvarsson.

Skrivande

Handledare var Louise Alvarsson. Hon är utbildad journalist, skrivpedagog och författare till boken Skriv bara skriv. Hon är även projektledare för Värmland skriver och håller kurser för både äldre och yngre.

Deltagarna gavs möjligheten att skriva, med fokus på det skönlitterära och kreativa skrivandet. Det blev fyra veckor fyllda med inspiration och skrivövningar. Deltagarna fick prova på olika genrer och möta kända författare. De fick också skriva olika typer av texter och både ta emot och ge respons. Deltagarna fick även skriva en längre text som presenterades i slutet av perioden.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line, första och sista dagen fysiska möten i Karlstad.

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning stickning. Handledare: Hantverkstrion KRAFT.

Stickning

Hantverkstrion KRAFT handleddde deltagarna inom inriktningen stickning. KRAFT har en bred kunskapsbank som innefattar kulturarv, hantverk, historia och material. KRAFT arbetar även med hållbart hantverkande och företagande.

Deltagarna gavs möjligheten att utvecklas i sitt hantverk, utforska nya tekniker, material och inspireras. De fick lära sig att skriva mönster, sticka i olika tekniker, utvecklas kring storytelling och hitta inspiration i omgivningen. Arbetet redovisades i en utställning som deltagarna byggde tillsammans.

Antalet deltagare: 8 st.
Placering: Avgränsade lokaler på biblioteket i Arvika.