Drömsommarjobbet

Drömsommarjobbet erbjuder dig som är ung en möjlighet att testa hur det är att jobba inom kulturområdet.

Drömsommarjobbet. Region Värmland. Foto: Linn Malmén.

Drömsommarjobbet är en del av Region Värmlands och Kulturavdelningens talangutvecklingsprogram. En satsning på unga utövare verksamma inom fältet kulturella och kreativa näringar.

Drömsommarjobbet är avsett för unga i gymnasieåldern, det vill säga de som går ur grundskolan årskurs 9, eller årskurs 1 eller 2 på gymnasiet. Under fyra sommarveckor erbjuds möjligheten att jobba tillsammans med professionella handledare inom olika konstnärliga inriktningar. Drömsommarjobbet riktar sig till unga som är boende eller skrivna i Värmlands län.

Drömsommarjobbet 2021

Ansökan är nu stängd. Nedan lite datum att hålla reda på för dig som har sökt.

2021-03-25: Ansökningsbesked skickas ut per mail - dans, film, klassisk musik och stickning.
2021-03-31: Ansökningsbesked skickas ut per mail - skrivande.
2021-04-10: Audition/intervjuer.
2021-05-10: Välkomstbrev till antagna.
2021-06-14: Uppstart.
2021-07-09: Slutproduktioner och avslutning

Dans, film och slöjd är de konstnärliga uttryck som erbjudits inom ramen för Drömsommarjobbet under de senare åren. Under 2019 tillkom klassisk musik som uttryck i samarbete med Wermland Opera. Samarbetet var framgångsrikt vilket gör att vi fortsätter att arbeta tillsammans även detta år. Under 2021 har vi även lagt till inriktningen skrivande.

Efter att ansökningstiden har gått ut den 21 mars får ett antal sökande erbjudandet att delta i en digital intervju (film, skrivande, stickning) eller audition (dans, klassisk musik). Därefter väljs de ut som får erbjudandet om en plats på Drömsommarjobbet 2021.

Drömsommarjobbet 2021 pågår under perioden 14 juni - 9 juli och arbetstiden är sex timmar per dag med en ersättning på 70 kr/tim (inkl. semesterersättning).

Ambitionen är att genomföra så stor del som möjligt av arbetet tillsammans med handledare och övriga deltagare i gemensamma utrymmen. Av smittskyddsskäl kan dock del av arbetet komma att bedrivas on-line på distans.

Drömsommarjobbet 2021 arrangeras av Region Värmland och Wermland Opera med stöd av Arvika kommun, Karlstads kommun och Kulturrådet.

Inriktningar

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning dans. Handledare: Emmanuelle Lê Phan och Elon Höglund.

Dans

Är dansen ditt drömyrke? Vill du veta hur det går till att arbeta fram en professionell dansföreställning och att utvecklas som dansare tillsammans med två, internationellt, etablerade danskonstnärer?
Årets handledare Emmanuelle "Cleopatra" Lê Phan och Elon "The Wandering Spirit" Höglund är boende och verksamma i Quebec, Kanada men har världen som arbetsfält. De har tillsammans startat danskompaniet Tentacle Tribe som besökte Sverige och Karlstad 2015 med den bejublade föreställningen Nobody Likes a Pixelated Squid.
Stilen du kommer möta är en blandning av modern dans och hiphop men även inspiration från kampsport. Elon och Emmanuelle kommer att ta dig med på en hisnande resa som avslutas med en inspelning och föreställningar om läget med pandemin tillåter. Träning och repetitioner sker digitalt och på engelska med stöd av en koreografassistent.

Antal deltagare: 10
Plats: On-line samt fysiska möten på Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.
Ansök här!

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning film. Handledare: Maja Britasdotter Östberg.

Film

Intresserad av film och filmskapande? Drömsommarjobbets inriktning film ger dig kunskap om vad filmproduktion kan vara och vilka delar som är minsta gemensamma nämnare både i en enkel musikvideo med mobiltelefonen som redskap till en filmproduktion med mångmiljonbudget. Innehållet, tiden och budgeten är alltid grunden en producent/regissör utgår från i alla projekt. Utifrån de tre grundstenarna sätter vi oss in i olika produktioners uppbyggnad och testar metoder för en liten filmproduktion som filmaren gör allt själv men också undersöker roller och arbetsmetoder i en stor produktion. Som deltagare kommer du få de grundläggande kompetenser för att skapa filmiskt berättelser, bryta ner innehållet, designa tidsplan, budgetera filmprojekt samt få inblick i distributionsstrategier.

Handledare är Maja Britasdotter Östberg. Hon började sin yrkeskarriär inom kultur och media som reporter och programledare på P3 och TV4 innan hon började jobba bakom kameran. De senaste 15 åren har Maja arbetat som producent inom film, TV, och reklam i Europa, USA och Asien.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten i Karlstad.
Ansök här!

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning klassisk musik. Handledare: Filip Magnusson .

Klassisk musik

Vill du utvecklas på ditt instrument? Drömsommarjobbets inriktning klassisk musik ger dig möjligheten att spela tillsammans med andra ungdomar, utveckla ditt gehör och bredda din musikteoretiska kunskap. Du får chans att hitta ditt musikaliska uttryck och förbättra din notläsningsförmåga. Du får spela olika typer av repertoar och prova på hur det fungerar i ett professionellt sammanhang. Mot slutet av perioden presenteras det inövade materialet i form av en konsert (alternativt inspelning).

Violinisten Filip Magnusson kommer att handleda dig och gruppen. Han är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och spelar regelbundet in stråkarrangemang till olika artister. Han har under två år varit violinpedagog vid Sollentuna kulturskola och spelat på tillställningar som Polarpriset.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten på Spinneriet (Wermland Operas lokaler) i Karlstad.
Ansök här!

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning skrivande. Handledare: Louise Alvarsson.

Skrivande

Gillar du att skriva? Drömsommarjobbets inriktning skrivande ger dig möjligheten att skriva, med fokus på det skönlitterära och kreativa skrivandet. Det kommer att bli fyra veckor fyllda med inspiration och skrivövningar. Du kommer att få testa på olika genrer och möta kända författare. Du kommer att få skriva olika typer av texter och du kommer att både få och ge respons. Du kommer även att få skriva en längre text som ska presenteras i slutet av perioden.

Handledare är Louise Alvarsson. Hon är utbildad journalist, skrivpedagog och författare till boken Skriv bara skriv. Hon är även projektledare för Värmland skriver och håller kurser för både äldre och yngre.

Antalet deltagare: 10 st.
Placering: On-line samt fysiska möten i Karlstad.
Ansök här!

Drömsommarjobbet 2021. Inriktning stickning. Handledare: Hantverkstrion KRAFT.

Stickning

Stickar du på fritiden? Är du intresserad av hur det är att arbeta med stickning? Drömsommarjobbets inriktning stickning ger dig möjligheten att utvecklas i ditt hantverk, utforska nya tekniker, material och inspireras. Du får lära dig att skriva mönster, sticka i olika tekniker, utvecklas kring storytelling och hitta inspiration i din omgivning. Arbetet kommer redovisas i en utställning som vi bygger tillsammans.

Hantverkstrion KRAFT handleder dig och övriga deltagare. KRAFT har en bred kunskapsbank som innefattar kulturarv, hantverk, historia och material. KRAFT arbetar även med hållbart hantverkande och företagande.

Antalet deltagare: 8 st.
Placering: Avgränsade lokaler på biblioteket i Arvika.
Ansök här!

Informationsmaterial

Många söker till Drömsommarjobbet men vi är måna om att alla unga i Värmland som tillhör de aktuella åldersgrupperna skall känna till Drömsommarjobbet och möjligheten att söka. Med din hjälp kan vi nå fler. Nedan finns länkar till lite olika material.

Affisch (PDF).
Facebook 1920x1080 (PNG).
Instagram 1080x1080 (PNG).
Facebook/YouTube 1920x1080 (MP4).
Instagram 1080x1080 (MP4).
Snapchat 1080x1090 (MP4).
Informationsblad (PDF).