Vanliga frågor och svar

Här hittar du svar på vanliga frågor om streaming, utbud och utlåning av material.

Hittar du inte svaret på din fråga så går det självklart bra att kontakta oss direkt.

Vad är strömmande media?

Film och ljud spelas upp med hjälp av så kallad strömmande teknik. Det innebär att filmen eller ljudet skickas och spelas upp som en ström till din dator, ungefär som vid en traditionell TV-sändning. Filmen laddas inte ner på datorns hårddisk.

Kan man ta del av ert utbud via Internet?

Ja. Nästan allt av UR:s material finns tillgängligt, liksom de flesta filmtitlar vi köpt in själva. Det enda du behöver är ett personligt konto på www.sli.se/avkarlstad

Varför försvinner filmer ur sortimentet?

De flesta program har licenstider. Vilket innebär att om inte licensen förnyas har vi inte rätt att låna ut eller behålla programmen. De filmer vi köper in har oftast mellan 3-5 års licenstid.

I övrigt kan det utgå på grund av åldersskäl, innehålls/sakfel etc.

Kan jag få program till skolan som utgått?

Nej tyvärr, har ett program utgått har vi inte längre rättigheter att ha dem i utbudet.

Tar ni emot beställning via telefon?

Självklart! Telefontid: måndag-fredag 08.00-12.00 och 13.00-16.00. Ring 054-701 10 60.

Kan jag förlänga ett lån själv via SLI-sidan?

Nej, du måste ringa eller e-posta oss!

Hur hittar jag nyheter på SLI.se?

Till höger under ”sortering” kan du välja att sortera resultatet efter ”nya/gamla”, ”gamla/nya”, ”titel A-Ö” eller ”titel Ö-A”. Filmer markerade med en röd nyhetssymbol har inkommit någon gång under de senaste 90 dagarna.

Kan jag söka filmer ämnesvis på SLI.se?

Ja. I sökfunktionen kan du välja bland många olika sökfilter. Ämnen, målgrupp och talat/textat språk är bara några av de filter du kan välja.

Kan man ta del av ert utbud via Internet?

Ja. Nästan allt av UR:s material finns tillgängligt, liksom de flesta filmtitlar vi köpt in själva. Det enda du behöver är ett personligt konto på www.sli.se/avkarlstad

Kan man prenumerera på serier?

Ja. Nyhetsprogram på radio och TV och även andra kan du boka redan innan de sänds, då skickar vi dem direkt efter sändning. Radioprogrammen har vi terminslån på och TV-program är i regel tre veckors lånetid, men går att förlänga. Samlings-DVD:er på tidigare sända serier går också att boka som terminslån.

Vilka kriterier har ni för inköp av filmer?

Vi får nyhetslistor/kataloger från våra distributörer över utbudet. Ur detta utbud ser vi över om filmer behöver bytas ut på grund av åldersskäl, har bättre innehåll, tips från lärare, bristområde etc. Därefter är det ekonomin som styr. Pengarna räcker inte till allt, så prioriteringar sker innan inköp. Filminköp sker i slutet på varje termin.

Kan jag föreslå/tipsa om film för inköp?

Givetvis! Tala gärna om hur du har tänkt använda filmen i undervisningen. Ring eller e-posta oss!

Kan ni låna ut andra program som gått på TV?

Nej! Vi har endast rättigheter att låna ut det som UR sänder. 

Går det att låna talböcker?

Ja, men mest skönlitteratur. Mediecenter har ett så kallat talbokstillstånd, vilket innebär att du kan söka titlar på Legimus.

Sedan kan du be oss ladda ner boken och få den på antingen Daisyskiva eller USB-minne. Läs mer i vår lathund om talböcker.