Podd om suicidprevention
Senaste avsnittet i Socialstyrelsens podd På djupet handlar om suicidprevention. Avsnittet har nummer 59 och du hittar det här.
Utredning om insatser inom psykisk hälsa överlämnad till regeringen
Socialminister Annika Strandhäll tar emot slutbetänkandet om utveckling och samordning av insatser inom området psykisk hälsa. Den särskilda utredaren Kerstin Evelius föreslår bland annat en tioårig strategi för psykisk hälsa för perioden 2020–2030, tydliga och mätbara nationella mål, samt etableringen av ett Agenda 2030-sekretariat i Regeringskansliet.
Fortfarande möjligt att anmäla sig till kurser i suicidprevention
Runt tusen personer har under hösten gått någon av de kurser som den regionala samverkansgruppen för suicidprevention i Värmland erbjudit. I början av 2019 ges kurserna igen och det finns fortfarande platser kvar.
Film om suicidprevention visas på bussar i Värmland
På bussarna i Karlstad visas de närmaste veckorna en film om suicidprevention. På så sätt nås många människor av budskapet att våga fråga.
Ytterligare satsningar ska minska antalet självmord
Under 2017 tog 51 personer i Värmland sitt liv, vilket är 18 fler än under 2016. Det visar Socialstyrelsens statistik som offentliggjordes i dag. Arbetet för att minska antalet behöver nu bli ännu mer intensivt.
Föreläsningar med Suicide Zero
Värmlandsidrotten bjuder in till föreläsningar i Arvika, Grums och Karlskoga. Föreläsarna kommer från Suicide Zero.
Många deltagare i kurser i psykisk livräddning
De första kurserna i psykisk livräddning har nu genomförts och många har ökat sin kunskap om suicid och suicidprevention.
Ljusmanifestation under suicidpreventiva dagen
Internationella suicidpreventiva dagen uppmärksammas varje år 10 september. I år blir det tal, körsång och ljusmanifestation på Stora torget i Karlstad och därefter fackeltåg till Museiparken.
Suicidprevention i Almedalen
På söndag börjar Almedalsveckan. Flera seminarier under veckan handlar om suicidprevention.
Självmord bland äldre minskar i Göteborg
År 2014 antog Göteborgs stad en nollvision mot självmord och självmordsförsök. Sedan dess har man sett en minskning bland äldre människor, men bland unga ligger antalet på samma nivå.
Baskurs i suicidprevention
Nu kan du anmäla dig till höstens kurs i suicidprevention. Kursen Psykisk livräddning – baskurs i suicidprevention är till för personer som i sitt arbete kommer i kontakt med personer som har självmordstankar.
Filmer och bilder från konferensen
Här på liv.se/suicidprevention finns nu filmer och bilder från konferensen Suicidprevention i Värmland – alla kan bidra.
Farligt fastna i tystnad om förälders självmord
Många riskerar att fastna i tystnad om förälders självmord eftersom omgivningen har svårt att tala om självmord. Ungdomar vill inte förknippas med det utan så mycket som möjligt normalisera sig själva.
Fler män än kvinnor tar sitt liv
Unga tjejer är överrepresenterade när det gäller självmordförsök. De medelålders och äldre männen är fler när det gäller fullbordade självmord.
Nu kan du anmäla dig till konferensen om suicidprevention
Sedan en vecka tillbaka är det möjligt att anmäla sig till konferensen som hålles i Karlstad i april. Alla som vill veta mer om självmord och självmordsprevention är välkomna.
Satsa på rationell självmordsprevention!
Sveriges politiker inklusive politiska partier bör föra upp suicidpreventionen på den politiska agendan, särskilt nu inför valåret 2018, skriver forskare, läkare och anhöriggrupper.
Konferens om suicidprevention
I april 2018 arrangeras här i Värmland en konferens om suicidprevention. Konferensen hålles på Karlstad CCC, torsdagen den 12 april klockan 8–16.30.
Viktigt att få vara expert på sitt eget liv
Varje år tar omkring 45 personer i Kalmar län sitt liv och sett till hela landet är det en dyster siffra. Men nu arbetar landstinget aktivt för att förebygga självmord.
Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna
Psykisk ohälsa hos barn i åldern 10–17 år har ökat med över 100 procent på tio år. För unga vuxna, 18–24 år, är ökningen närmare 70 procent. De alarmerande siffrorna presenterar Socialstyrelsen i en ny rapport.
Fokus bör ligga på att hjälpa, inte på rätten att dö
Nollvisionen för självmord må vara utopisk men är det enda rimliga alternativet, skriver Susanne Rolfner Suvanto och Alfred Skogberg i en replik till Tom Alandh.
Ny rutiner ska förhindra självmord i norra Värmland
Nya rutiner för suicidprevention finns nu i Sunne, Torsby och Hagfors. Nytt är att räddningstjänsten också blir larmade, eftersom det oftast är de som kan vara först på plats, när det finns hot om att någon kommer att begå självmord.
Samlad plan ska minska självmord i Värmland
Omvårdnadsmagasinet har skrivit om suicidprevention i Värmland.
Bengt och Anna Beata arbetar med suicidprevention i Värmland
Två personer i landstinget arbetar extra mycket med planering av den regionala suicidpreventionen. Bengt Stenström och Anna Beata Ekström lägger stor del av sin arbetstid på samarbetet i suicidprevention i Värmland.
Antalet i självmord i Värmland har minskat
Under 2016 tog 33 personer i Värmland livet av sig, vilket är 7 färre än 2015. Socialstyrelsens statistik som kom under onsdagen visar att det är det lägsta antalet sedan mätningarna började 1997.
DN Debatt: ”Orimligt litet pengar satsas för att förebygga självmord”
Nollvisionen för dödsfall i trafiken har varit framgångsrik. Nollvisionen för självmord, som antogs av riksdagen 2008, har däremot inte gett någon effekt. Mycket litet har satsats på att förebygga självmord, skriver företrädare för Suicide Zero.
Flera självmord skulle kunna undvikas
Psykiatern Anders Hansen berättar i SvD Perfect guide om hur staket och hjälptelefon räddar liv på Golden Gate-bron i San Fransisco.