Alla mår bra av att röra på sig

Trots reumatism och en ond höft tycker Matilde Konglevoll att det är viktigt att ta vara på alla möjligheter att röra på sig och ge kroppen det den behöver – även om den inte alltid tycker om det.

Matilde Konglevoll är en av de personer som är med i värmlandsfilmen om 100 trappsteg. Hon fick frågan genom att hon är med i Region Värmlands Rådet för funktionsrätt. Och sa ja eftersom hon vill visa att det inte bara är äldre personer som kan ha så ont att de har svårt att röra sig.

– Alla mår av att röra på sig och jag försöker göra det varje dag. Hur jag lyckas beror på dagsformen. I sommar har det varit varmt och då har det varit lättare.

Gått ner i vikt efter sommarens intervallträning

Matilde tar gärna promenader. Det ser hon som bra vardagsmotion. Sedan i slutet av juli har hon och hennes son använt promenaderna för intervallträning, en gång per dag. De bor så bra till att de kan hitta stigar och vägar kring hemmet i Säffle och gå i både stad och skog utan att behöva ta bilen till promenaden.

Och intervallträningen har gett resultat.

– Jag har gått ner 9 kilo sen vi började. Det är jättebra för min reumatism att jag blivit lite lättare.

Fallskador

Viktnedgången är säkert också bra för den fot som hon skadade i ett fall en höstdag för några år sedan. Foten är fortfarande inte riktigt bra.

Att fallskador är vanliga har Matilde fått mycket kunskap om inom Reumatikerföreningen.

– Det är inte bara äldre som hamnar på akuten för att de halkat när vintern kommit. Många unga hamnar också där, men brukar kunna lämna vården tidigare än de äldre. Så både unga och äldre behöver tänka på att minska fallrisken. Kanske genom att stressa mindre, äta bra och röra på sig för att få styrka och balans.

Trappor

Att gå i trappor är ett bra sätt att få bättre styrka och balans. Matilde var inte främmande för trappor när hon sa ja till filmningen. Familjen bor i villa med två våningar så hon har tvingats gå i trappor.

– Trappor är bra för kroppen även om höft och rygg inte tycker om det. Nu har jag fått bevis för att jag gjort rätt när jag fortsatt gå i trappor. De finns ju också på så många ställen så det är bra och enkel vardagsmotion.

regionvarmland.se/kampanjhost2020 kan du läsa mer om 100 trappsteg och Balansera mera.