HTLV I och II

HTLV I och II är enligt smittskyddslagen en allmänfarlig, anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom.

Behandlande läkares ansvar

1. Medicinskt omhändertagande: Ge patienten information om HTLV, inklusive hur det smittar - se smittskyddsblad för läkare. Ordna uppföljning/kontroller. Remiss till infektionsklinik rekommenderas.
  2. Förhållningsregler: Ges muntligt och skriftligt, se smittskyddsblad till patienter.
  3. Smittspårning: Innebär att ta HTLV-prov på fast(a) partner(s), modern och ibland barn, samt eventuella sprutdelningskontakter.  Se smittskyddsblad för läkare.
  4. Anmälan: Klinisk smittskyddsanmälan ska göras i SmiNet.
  5. Kostnadsfrihet: Provtagning, vård och eventuell behandling för HTLV ska vara kostnadsfria för patienten.

Smittskyddsblad

Klinisk anmälan

Elektronisk anmälan i SmiNet, informationssida och inloggning
Direktlänkar för inloggning i SmiNet finns längst ner på sidan.

Klinisk anmälan bör innehålla

• skriftlig anmälan efter slutsvar från Örebro klinisk mikrobiologi
  • ursprungsland och sannolikt smittland
  • sannolik smittväg
  • om smittspårning påbörjats och vem som ansvarar för detta
  • att förhållningsregler givits
  • om patienten remitterats och vart.

Smittspårning

Smittspårning för HTLV I och II innebär följande:

• Erbjud sexualpartners provtagning.
  • Erbjud personer som index har delat verktyg med vid intravenöst missbruk provtagning.
  • För kvinnor som fött barn efter sannolikt smittotillfälle, erbjud provtagning av barn.